Skedsmo karateklubb ble grunnlagt i 1979 og holder til i fine lokaler på Strømmen Storsenter, inngang ved Mester Grønn (fra utsiden). Lokalene har tre store saler med matter, heldekkende speil på veggene, tribuner til besøkende og gode garderobefasiliteter.

Vår stilart er Wado Ryu, er organisert gjennom hovedorganisasjonen Wado Kai Federation med Wadokai Norway som norsk avdeling. Vår hovedinstruktør er Arild Lund 6.dan og den eksterne faglig partner er Sensei Kuniaki Sakagami 8.dan som holder til i England.

Wadokai Norway består av 4 medlemsklubber. Dette er Skedsmo Karateklubb, Sørum Karateklubb, Sarpsborg Karateklubb og Bærum Kampsportklubb. Alle klubbene er tilsluttet Norges Kampsportforbund og Norges Idrettsforbund.

Hva er Wado Ryu Karate?

«Wado» betyr «fredens vei». Stilarten er en blanding av karate fra Okinawa og japansk jujitsu. Wado Ryu kjennetegnes av naturlige stillinger og hurtige teknikker/kombinasjoner av teknikker. En av de mest karakteristiske kroppsbevegelsene innenfor Wado kalles taisabaki. Taisabaki gjør det mulig å bruke en angripers kraft mot angriperen selv med samtidige kontringer mot dennes teknikker.

Gjennom fotarbeid og kroppsforflytninger med minimal energibruk, «flyter man» inne og unna et angrep, men utnytter samtidig angriperens kroppsvekt og bevegelsesenergi til egen fordel.

Historikk og Organisering

Wado Ryu karateWado ryu karate ble grunnlagt av Hironori Ohtsuka (1892 – 1982). Han trente tradisjonelle japanske kampkunster før han startet med karate. Blant disse Shindo yoshin ryu jujutsu og Yoshin ko ryu jujutsu. Hans gode forståelse for de gamle japanske kampsystemene før han startet å trene karate kom til god anvendelse under utviklingen av Wado Ryu.

Hironori Ohtsukas instruktør i karate var Gichin Funakoshi. Han trente sammen med Kenwa Mabuni, kjent for sin ekspertise på kata, og Choki Motobu, kjent for si dyktighet innen kamp (kumite) og regnet for en pioner i tidsperioden han levde.

Ohtsuka brakte sammen ferdighetene han lærte fra disse instruktørene og blandet inn prinsipper og teknikker fra sin jujutsi-trening. Rundt omkring 1934 grunnla han sin gruppe kalt Dai Nippon Shinko Kai, og i 1938 omdøpte han den til Dai Nippon Karate-do Shinbukai. Rundt 1939/1940 holdt han og hans elever en oppvisning i den 44. Butokusai (kampkunstfestival), hvor han registrerte stilarten sin under navnet Wado ryu. Siden da har navnet Wado ryu blitt brukt, og med 1934 som året for grunnleggelsen.

Wado ryu ble etablert i det japanske universitetssystemet, og dette hjalp til med å øke populariteten for stilarten i hele Japan. Innen 50-tallet hadde Ohtsuka sensei en sterk base av dyktige elever og instruktører, hvor av mange fortsatt er aktive med promotering av Wado ryu karate den dag i dag.

Tre av disse intstruktørene – T. Suzuki, T. Arakawa og H. Takashima foretok en turne i Europa og Amerika i 1964, og holdt totalt 49 oppvisninger over en periode på to måneder. T. Suzuki ble invitert tilbake til England for å instruere, noe han gjorde i 1965 og han har blitt der siden. Suzuki sensei brakte over flere instruktører til å hjelpe ham med å etablere Wado i England og Europa, blant andre japanske mestere Fuji og Maeda og de nå Englandbaserte instruktørene M. Shiomitsu, F. Sugasawa og K. Sakagami.

Dagens Organisering av Wado Ryu

I dag er stilarten Wado Ryu organisert under flere stilartsgrupper. De mest kjente er , for eksempel avdøde Sensei Tatsuo Suzukis WIKF, avdøde Sensei Jiro Ohtsukas Wado Ryu Renmei og JKF Wado Kai Federation.
Alle gruppene har det samme, grunnleggende pensum, men vektlegger ulike aspekter ved treningen.

JKF Wado Kai er som nevnt over organisasjonen som Skedsmo Karateklubb tilhører gjennom vår eksterne faglige samarbeidspartner i England Sensei Kuniaki Sakagami 8.Dan.

Organisasjonens fulle navn er Japan Karate Federation Wado Kai (JKF). Hovedinstruktørene i JKF er Toru Arakawa 9.dan, Mizuho Ashiara 8.dan og Katsumi Hakoishi 8.dan. I England er den øverste instruktøren Kuniaki Sakagami, med 8. dan. Sakagami har instruert der siden 1970.